Inschakelen van een makelaar

Een (vastgoed) makelaar verdient geld bij het bemiddelen tussen de aankoop en verkoop van een pand. U kunt een makelaar inschakelen wanneer u uw pand wilt verkopen, maar ook voor de begeleiding van een aankoop. Een goede makelaar is bekend met de woningmarkt en beschikt ook over voldoende onderhandelingsvaardigheden om een transactie tot stand te brengen die in uw beste belang is.
Omdat een makelaar geld wil verdienen, worden voor zijn of haar diensten kosten bij u in rekening gebracht. Deze kosten kunnen zelfs bijzonder hoog oplopen en in bepaalde gevallen doet u er daarom verstandig aan om geen makelaar in te schakelen.

Onderhandelingen over courtage bij het inschakelen van een makelaar

Een makelaar brengt over het algemeen courtage in rekening wanneer het gaat over de verkoop van uw pand. Een makelaar mag zelf de hoogte van het courtage-percentage bepalen, dus onderhalen over de hoogte van de courtage is verstandig om te doen wanneer u overweegt om een makelaar in te schakelen. Courtage wordt doorgaans berekend als percentage ten opzichte van de koopsom. In beginsel is dat een eerlijke deal want des te meer u ontvangt voor de verkoop van uw huis, des te beter heeft uw verkoopmakelaar zijn werk gedaan en is ook een hogere absolute courtage in dat geval gerechtvaardigd. Maar pas op! Bij een slechte huizenmarkt is een makelaar al gauw blij met elke gerealiseerde transactie en betekent het stevig uitonderhandelen van een prijs ook een risico op een afgeketste deal. Wanneer uw huis al een tijdje te koop staat en er meldt zich eindelijk een geinteresseerde koper die een bod uitbrengt, dan kan het voor de makelaar juist interessant zijn – vanuit eigenbelang dus – om u te overtuigen akkoord te gaan met een relatief lage prijs. U betaalt de makelaar dan weliswaar ook een iets lagere courtage, maar u kunt zich afvragen of u misschien ook zonder makelaarskosten dezelfde, of misschien zelfs een betere prijs zou kunnen krijgen.

Inschakelen van een makelaar niet altijd nodig

Het inschakelen van een makelaar is helemaal niet nodig wanneer u zaken doet met ons. Wij horen graag van u wanneer u interesse heeft om uw huis bij ons te koop aan te bieden. Komen we samen op uw initiatief tot overeenstemming, dan bent u in beginsel geen courtage verschuldigd omdat u geen makelaar hoefde in te schakelen.
Benieuwd of uw woning onze interesse heeft? Wij zijn geinteresseerd in de aankoop van allerhande soorten woningen. Kijk bijvoorbeeld eens bij:

Academiesingel 37A
4811 AC Breda
T. 076-5154506
F. 076-5218999
M: 06-15519519